Snart är det alla hjärtans dag! Temat kärlek är en bra inspiration till aktiviteter som är lämpliga för personer med demens.

Om din anhörige har Alzheimers eller annan typ av demens, kan dagen också medföra smärtsamma påminnelser om att ert förhållande har förändrats. Trots många komplikationer som följer med demensutvecklingen finns det fortfarande sätt att hålla kontakten med din nära och visa kärlek, både från det förflutna och nuvarande.

Vi har samlat 4 alla hjärtans aktivitets-ideér som fungerar bra för dem med demens. Fördelarna med varje och ytterligare förslag för att anpassa aktiviteten till lägre nivåer.

Baka hjärtformade kanelbullar

Fördelar: Fördelarna med denna aktivitet är att vi får använda  motoriska färdigheter och sensorisk stimulering via degen och dofterna.
Anpassningar: För patienter på lägre nivåer av demens kan du forma bullarna och låta personen strö på pärlsocker, strössel eller glasyr på de färdiga bullarna. Här får du tips:

https://www.allas.se/baka-hjartegoda-kanelbullar/

Pyssla ett kotthjärta 

Ta kottar och måla dem med fina färger. Sammanfoga med ståltråd. Forma det till det hjärta. Fördelar: Bra finmotorisk träning och stimulering genom färger. Blir också en trevlig gåva som personen kan ge till en familjemedlem eller vän. Anpassningar för lägre nivåer. Skippa hjärtat, måla kottarna i tex. rosa, rött och vitt. Gruppera dem tillsammans till ett vackert stilleben. Här hittar du fina färdigtorkade kottar. Här får du tips:

Diy: Kotthjärta

Sjung kärlekssånger 

Fördelar: Musik stannar i minnet hos dem med demens eftersom det lagras i en annan del av hjärnan. Musik kan locka fram positiva minnen och även de som har svårt att prata kan hitta orden till välkända låtar. Anpassningar: Patienter med lägre nivåer av demens kan bli hjälpt av att titta på en annan persons läppar som sitter mittemot och mimar orden till musiken.

Titta i album för Reminiscens

reminiscens kärlek

Fördelar: Att titta i gamla fotoalbum är ett bra sätt att frambringa gamla, fina minnen och goa skratt.
Anpassningar: Skriv under varje foto vad det föreställer.