I mars fick vi ett mail från Rolf Edeborg i Edsbyn. Han berättar att Mentex ordspråk och frågor har varit till stor glädje för honom och hans hustru. Här nedan kan du läsa hans berättelse:

”Jag har min älskade men tyvärr demensdrabbade hustru på Särskilt boende. /…/

Så en positiv synpunkt, som jag som anhörig upplevt för en månad sedan.

En 18 årig tjej, som fortfarande går i skolan, extraknäcker som extra personal outbildad men intresserad, hade hittat ett antal hjälpmedel på boendet som vi aldrig hört talas om efter 16 månader på boendet. www.mentex.se heter ett antal olika kort inte för minnesträning utan i vårt fall för att kolla hur mycket min anhöriga har kvar i den friska delen av hjärnan, bakloben tror jag det heter.

Den 18 åriga tjejen hade frågat min fru på 2 områden eller ämnen, vilket jag nu också gör vid varje besök.

Ordspråk cirka 75 olika och Andliga sånger 35 olika. /…/ Detta innebär att jag nu har en vettigare sysselsättning när jag kommer på besök och kan dessutom berömma henne för ett fantastiskt gott arkivminne vilket gör henne glad till tusen. Det finns ju fler ordspråk än jag använder.

Information är alltid svårt. Varför har ingen tidigare berättat att detta hjälpmedel finns på varje avdelning på boendet?

Nu berättar jag för andra anhöriga som också upplever samma positiva vibbar.

Jag är fascinerad och tacksam att ha hittat era Mentex lådor och kort och vill med detta mail tacka er så mycket. ”

Bilden visar Rolf tillsammans med hustru och barnbarn, samtalande kring Mentex ordspråk

Det material som Rolf berättar om hittar du alla i Mentex Maxpaket. Det innehåller Minnesbingo 11 st, Ordspråk, Bokstavsfrågor, Som Vadå och Motsatsord. Många särskilda boenden har detta paket. Så Rolfs uppmaning till dig är alltså att fråga efter Maxpaketet, så att ni kan ha glädje av det!

Ordspråken finns även i en separat förpackning, som du hittar här.

Alla Mentex Terapimaterial är till för att skapa goda samtal och en fin gemenskap. De är som Rolf skriver inte en minnesträning utan ett redskap för att väcka igång lagrade minnen som fortfarande finns kvar.

Spelet går inte ut på att ställa frågorna och få ett rätt svar så snabbt som möjligt, utan att få igång samtal och fånga upp olika samtalsämnen som kan berika stunden. Det får aldrig bli ett förhör. En del kan finna rätt svar genom att läsa på brickan eller någon genom att ha kunskapen bevarad i minnet.

Anhörigberättelse,

Rolf vill att vi delar hans berättelse. Vill du också dela med dig av erfarenheter eller något från din vardag tillsammans med någon som är drabbad av en demenssjukdom så hör av dig till oss via mail eller telefon.

Hör Maggan svara på ordspråken!