Julen är här! Medan vissa kan vara glada över det feststämningen, kanske några av oss undrar hur man stödjer en älskling med demens. Festsäsongen kan vara en överväldigande period för både vårdgivare och demensdrabbad. Här följer fem saker som hjälper dig att stödja en älskad person med demens.
- Inkludera dem
Julen är en intensiv period, men vi bör försöka undvika att försumma vår älskade med demens. Försök att ta med dem i de enklare sysslorna, som att klä granen eller i matlagningen, t ex skölja potatisen. Kom ihåg att en personer med demens liksom alla andra vill känna sig inkluderade.
- Långsam och stabil
Sätt upp juldekorationerna gradvis över några dagar så att det inte kommer som en abrupt förändring för personen med demens. Ibland kan även små förändringar vara betydelsefulla för dem med demens. Enkla saker som gör den välbekanta hemmiljön mysig, kommer din älskade att uppskatta.
- Påminn om de gamla goda dagarna
Julen är en perfekt tid för att blicka tillbaka och samtala om gamla minnen. Ge dig tid att samtala med dina nära och kära. Är du osäker på hur du börjar ett samtal med en person som har demens? på mentex.se hittar du stöd till samtal, bland annat vår kortlek Berätta för mig-När du var barn och i vårt Decenniumpaket hittar du samtalsämnen från flera årtionden. Vem vet, du kanske får reda på något som du inte visste om din älskade.
- Dra inte på för stort
Även om det kan vara frestande att skruva upp julmusiken och fira är det viktigt att vara uppmärksam på personen med demens också. Personer med demens är mycket känsliga för ljud, och bullret som omger dem kan ge extremt obehag. Om du förväntar dig gäster i ditt hem, försök att begränsa dem till ett mindre antal. Det okända kan vara överväldigande för dem med demens. Helst bör det finnas ett lugnt och ledigt rum där de kan dra sig tillbaka och slappna av.
- Ta hand om dig själv
Du kan inte stödja en älskad om du inte kan stödja dig själv. Så, ta tillfället i akt att vila och ladda den här julen. Gå gärna med i en demensförening på din ort för att möta och samtala med personer som är i en liknande situation som du. Som vårdgivare är det viktigt att inte känna sig skyldig för att du vilar. Att vila är att förbereda sig för kommande dagar.
Artikeln är hämtad från SCI:s blogg. Läs den gärna i sin helhet på engelska här.